perjantai 16. toukokuuta 2014

UDS (Ugly Drum Smoker)



Jo tuossa talvella alkoi vanhat muistikuvat ja haaveet oman tynnytisavustimen rakentamiseta nostaa taas päätään. Aloin tutkimaan youtube:sta UDS:n rakennusvideoita ja niitähän sieltä löytyy jos jonkinlaista.
Omat kriteerit vaan vähän rajasivat tuota tarjontaa. Itselläni kun ei löydy hitsausvehkeitä eikä -osaamistakaan, niin no-weld UDS oli siis ainoa vaihtoehto.

UDS koostuu periaatteessa kolmesta perusosasta:
- Terästynnyri (runko+kansi)
- Metalliverkkokori (Brikettien/hiilten poltto)
- Ritilät ruuan kypsennykseen

UDS:n käytön peusperiaate on sellainen, että briketillä/hiilellä täytetyn metallikorin briketit/hiilet sytytetään ns. minion method periaatteella ja kori nostetaan savustimeen. Savustimen lämpötila pidetään alhaisena rajoittamalla savustimeen ohjattavan ilman määrää. Tynnyrin kannessa on poistuvalle ilmalle porattu reikiä ja sisääntulevalle ilmalle on reiät tynnyrin alaosassa ja niissä venttiilit ilman säätöä varten.
Tynnyrin yläosassa on telineet ritilöille jossa ruoka savustetaan ja kypsenetään.

Mutta takaisin tuohon rakennussuunnitelmaan. Aloin keräämään tietoa ja listaa tarvittavista osista. Osa löytyi helposti, kuten tarvittavat putkiosat (nipat ja venttiilit yms.), pultit, mutterit jne... Mutta mistä hommata 200 litran terästynnyri joka olisi vielä sellainen, jota ei tarvitsisi alkaa hiomaan sisältä ja jossa olisi tiivis ja irroitettava kansi? Käytettynä tynnyreitä saisi varmaan maatiloilta tai autokorjaamoilta tms. paikoista mutta missä kunnossa ne olisivat ja miten niiden aiempi käyttötarkoitus vaikuttaisi omaan käyttötarpeeseeni. Ei hyvä!

Projekti näytti tyssäävän jo ennen kuin se pääsi edes nousukiitoon. Mutta sitten reilu kuukausi tuosta törmäsin sattumalta toisen asian tiimoilta erään yrityksen kotisivuihin ja siinä etusivulla komeili teksti
"Onni Forsell Oy pesee ja kunnostaa tynnyreitä". Tuoltahan saisin varmasti puhdistetun ja ehjän tunnyrin. Mutta entä sijainti? Ei hirveästi kiinnostaisi lähteä hakemaan tynnyriä toiselta puolelta Suomea. Yhteystiedot auki ja kuinka ollakkaan.... Tuohon sijaitsee omalla kylällä, melkein naapurissa. Sitten tarkemman tutkinnan jälkeen päätin hankkia ihan uuden pantakiristettävällä kannella olevaan, sisältä pinnoittamattomaan 200 litran tynnyriin.

Nyt kun kaikki tarvikkeet ja niiden saatavuus oli suurinpiirtein selvillä, päätin kysyä haluaisiko ystäväni W lähteä mukaan tähän rakennusprojektiin. "Totta kai" kuului vastaus ja heti perään "... mutta mistä tynnyri?". Ei huolta, tynnyri ja muut tarvittavat osat löytyvät kyllä, nyt vain tarvitaan suunnitelma, työkalut ja aikaa eli projekti voidaan aloittaa.....

Seuraavissa päivityksissä listaan UDS:n rakentamiseen käyttämiämme tarvikkeita ja työkaluja sekä ohjeita, joita me sovelsimme omiin UDS:iin.
Koitan saada nuo seuraavat päivitykset mahdollisimman pian tänne.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti