tiistai 3. kesäkuuta 2014

Lämminsavulohi

Meillä syödään nykyisin kalaa aivan liian harvoin. Syy tähän ei ole allergia tai se, ettei vaimo tai lapset tai edes minä tykkäisi kalasta, päinvastoin. Mutta kala ja kalaruuat ovat tähän asti olleet hieman lapsipuolen asemassa, johtuen siitä, että kala on ollut minulle hieman vieraampi raaka-aine kuin esimerkiksi liha. Olen kuitenkin tietoisesti yrittänyt etsiä uusia reseptejä kalalle ja kun kerran tuo savustin tuli värkättyä, niin pitäähän jostain löytää hyviä reseptejä, joihin voin savustinta käyttää. Ja löytyyhän niitä. Aloitetaan vaikka lohella.

Tämä ohje vaatii hieman aikaa eli tämä ei ole mitään pikaruokaa. Mutta lopputulos on ehdottomasti odottamisen arvoinen.

Mausteliemi:
0,5 l Omenamehua
1,75 dl Soijaa
1,25 dl Hienoa merisuolaa
1,25 dl Fariinisokeria
0,5 tl Valkosipulijauhetta
0,5 tl Sipulijauhetta
0,5 tl Cayennepippuria (käytin Cajun maustetta kun Cayennepippuria ei löytynyt kaapista)
2-3 Laakerinlehteä
1,5 l Jääkylmää vettä

Kuumenna omenamehu kattilassa. Kun omenamehu kiehahtaa lisää soija, suola, sokeri ja mausteet. Sekoita kunnes suola liukenee nesteeseen. Lisää jääkylmä vesi. Voit lisätä myös jääpaloja, jotta liemi jäähtyy nopeasti.

Poista lohifileistä ruodot ja laita fileet jäähtyneeseen mausteliemeen. Varmista, että lohifileet peittyvät kokonaan mausteliemeen. Anna marinoitua 5-6 tuntia (ei kuitenkaan pitempään) jääkaapissa.
Poista lohifileet mausteliemestä ja huuhtele ja kuivaa fileet hyvin.

Aseta lohifileet leikkuulaudalle/tarjottimelle/tms. alustalle, joka mahtuu jääkaappiin nahkapuoli alaspäin. Älä aseta fileitä toistensa päälle. Jos savustimen paistoritilät mahtuvat jääkaappiin voit asettaa fileet suoraan näiden päälle (öljyä ritilät kevyesti ensin). Älä peitä lohifileitä kelmulla tms. Lohifileet ilmakuivataan yön yli jääkaapissa.

Seuraavana päivänä lohifileet savustetaan:

Ota lohifileet jääkaapista. Öljyä savustimen paistoritilät kevyesti ja aseta lohifileet ritilöille.
Laita lihanlämpömittari paksuimman fileen paksuimpaan kohtaan.
Lämmitä savustin 100–120 asteeseen. Mitä alemmalla lämmöllä lohi kypsennetään sitä mehukkaampi siitä tulee. Savustimen poistoilman aukot tulee olla täysin auki eikä savustimessa tule käyttää vettä vesiastiassa, vaikka normaalisti käyttäisitkin.
Laita savustuslastut/-palat savustimeen ja nosta lohifileet savustimeen. Lisää savulastuja jos savun tuotto näyttää hiipuvan. Savustukseen voit käyttää mitä savupuuta haluat, itse olen käyttänyt omenapuuta.
Kun lämpömittari näyttää lohen lämpötilaksi 48–50 astetta, nosta lohifileet pois savustimesta.

Ja eikun syömään...



P.S. Jos savulohta jää yli, voit tehdä mainion levitteen voileiville lisäämällä paketilliseen maustamatonta tuorejuustoa (n.200g) reilusti lämminsavulohta ja hieman vastarouhittua pippuria. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Halutessasi voit käyttää myös lime/sitruunapippuria tai lisätä sitruunamehua massaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti